Avrasya Tüneli'nden 8 Yılda 151 Milyon Araç Geçişi Sağlandı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Avrasya Tüneli'nin açılışının üzerinden geçen 8 yılda tünelden 151 milyon geçiş yapıldığını açıkladı.
Bakan Uraloğlu, tünelin, ülke ekonomisine ve çevreye sağladığı katkılara da değindi.
Zaman, Yakıt ve Emisyon Tasarrufu Sağladı
Bakan Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 20 Aralık 2016’da resmi olarak açılışı yapılan Avrasya Tüneli'nin, İstanbul’un Asya ve Avrupa yakalarını birbirine bağlayan 5 kilometrelik çift katlı denizaltı kara yolu tüneli olarak önemli bir ulaşım alternatifi sunduğunu belirtti. Tünelin, yüksek teknoloji ve mühendislik ürünü bir proje olarak İstanbul Boğazı geçişinde hızlı, ekonomik, güvenli ve çevre dostu ulaşım sağladığını vurgulayan Uraloğlu, "Tünel, 8 yıl boyunca kullanıcılarına toplamda 211 milyon saat zaman kazancı, 261 bin ton yakıt tasarrufu, 115 bin ton emisyon azalımı ve 590 milyon araç kilometre tasarrufu sağladı. Bu da ülke ekonomisine 2 milyar dolar katkı anlamına geliyor" dedi.
Ulaşımda Önemli Kolaylıklar Sağladı
Uraloğlu, Avrasya Tüneli’nin İstanbul’un güney aksındaki ulaşım mesafelerini 10 kilometre kısaltarak, Asya ve Avrupa yakaları arasındaki yolculuk süresini 5 dakikaya indirdiğini söyledi. 2024 yılı itibarıyla, tünelin kullanıcılarına sabah saatlerinde ortalama 36 dakika, akşam saatlerinde ise ortalama 41 dakika zaman kazancı sağladığını ifade etti. 2023 verilerine göre, Avrasya Tüneli'ni kullanan araçların yüzde 90'ının otomobil, yüzde 6'sının minibüs ve yüzde 4'ünün ise motosiklet olduğunu belirtti.
Garanti Edilen Trafik Seviyeleri Aşıldı
Bakan Uraloğlu, Avrasya Tüneli’nde günlük ortalama 82 bin araç trafiği ile garanti edilen araç sayısının aşıldığını, bunun sonucunda tünelin kamu-özel işbirliği modeli çerçevesinde gelir paylaşımına başladığını duyurdu. Uraloğlu, 2023 yılının son çeyreği ve 2024 yılı boyunca garanti edilen trafik seviyelerinin sürekli olarak aşıldığını belirterek, 13 Haziran 2023'te tünelde günlük maksimum geçişin 94 bin 459 araca ulaştığını kaydetti. 1 Mayıs 2022’den itibaren motosikletlerin de tüneli kullanabildiğini hatırlatan Uraloğlu, bu tarihten sonra 2 milyon 7 bin 341 motosiklet sürücüsünün geçiş yaptığını ifade etti.
Çift Yönlü Kullanım ve Yenilikçi Çevre Uygulamaları
Uraloğlu, Avrasya Tüneli kullanıcılarının yüzde 25’inin günlük geçişlerde tüneli çift yönlü kullandığını söyledi. Ayrıca, tünelin sürdürülebilirlik yaklaşımı çerçevesinde, işletme ve bakım binası ile Asya havalandırma ve trafo binalarında yıllık 322 bin 880 kilovatsaat üretim kapasiteli güneş enerjisi santrali devreye alındı. 546 panel, 5 inverter ve 280 güç optimizerinden oluşan santralin yıllık üretimiyle, Avrasya Tüneli veri merkezlerinin elektrik ihtiyacı karşılanacak. Bu sayede hem temiz enerji kullanımı sağlanacak hem de yaklaşık 3 bin 500 çam ağacının dikimine eşdeğer yıllık 210 ton karbon emisyonu azaltılacak.
Avrasya Tüneli, sadece İstanbul'un ulaşım altyapısına büyük katkı sağlamakla kalmayıp, çevre dostu projeleriyle de önemli bir örnek teşkil ediyor.