Mikroçip Takma İşlemi Nasıl Yapılır? Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam'dan Açıklama

TAKİP ET

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, sahipli hayvanların kimliklendirilerek kayıt altına alınması ile ilgili hayvan sahiplerini bilgilendirmek amacı ile Haber1919'a açıklamalarda bulundu. Sağlam, "Kuduz aşısından tutun çip takımı, kimlik çıkartılmasına kadar işlemlerin tamamı, il ve ilçe müdürlüklerimizde 75 Liraya yapılmaktadır."

Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik’in  26/2/2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi ve yönetmelik kapsamında sahipli hayvanların kimliklendirilerek kayıt altına alınması için son günlere yaklaşılırken, hayvan sahiplerini bilgilendirmek amacı ile Haber1919 mikrofonunu Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam’a uzattık.

İl ve ilçe müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekiyor
Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik’in  26/2/2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi ve sistemde 1 Ocak 2021’den itibaren sahipli köpeklerin, 1 Ocak 2022 tarihinden itibarense kedi ve gelinciklerin kayıt altına alındığını açıklayan Sağlam: “Bunlar, 2021 yılında Samsun ilimizde Serbest Veteriner Hekimler Odası ile yapmış olduğumuz 26 Nisan 2021’de ki protokol gereği, gerek serbest veteriner hekimler gerekse il ve ilçe Tarım Orman Müdürlükler’imizde yapılmaktadır.” dedi.

Kimliklendirme işleminin sistemi içinse ilk olarak hayvan sahiplerinin il ve ilçe müdürlüklerine müracaat etmeleri gerektiğine vurgu yapan Sağlam: “Onların gerek kimliklendirilmesi, gerek çip takılması işlemi, gerekse veteriner hekim tarafından PETVET sistemine işlenmesi ile kayıtları bu şekilde bitirilmektedir.” açıklamasını ifade etti.

Bugüne kadar 15 bin 50 tane hayvanımıza kimliklendirme yaptık
Uygulamanın başladığı ilk günden beri kurum olarak 20 bin çip aldıklarını belirten Sağlam:  “Bugüne kadar köpeklerde 7 bin 600, kedilerde de 7 bin 300 kadar olmak üzere yaklaşık 15 bin 50 tane hayvanımıza il ve ilçe müdürlüklerimizde kimliklendirme yaparak, çiplerini taktık.” dedi.

İşlemin tamamı için ücretlendirme 75 Türk Lirası
Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınması için gerekli işlemlerin il ve ilçe müdürlüklerinde yapılması dahilinde  mali boyutu ile ilgili bilgilendirme yapan Sağlam: “Kuduz aşısından tutun, çip takımı, kimlik çıkarılmasına kadar işlemlerin tamamı 75 Liraya il ve ilçe müdürlüklerimizde yapılmaktadır.” ifadelerine yer verdi.

PETVET sistemi ile hangi bilgiler kayıt altına alınıyor?
PETVET sisteminde sahibinin isminden hayvanın adına kadar, nerede kayıtlı, rengi, doğumu, ona uygulanan aşılar, eğer yapılmışsa kısırlaştırma işlemlerinin tamamının kimlik bilgilerinde olduğunu ifade eden Sağlam, aynı zamanda “Normal bir hayvanın pasaport sisteminde ne varsa, bunların tamamı bu kısımda da var. Ayrıca daha önceden başka bir sahibi varsa, bunların tamamını çip üzerinde okumak mümkündür. Ve, hayvan geldiğinde kendisine yerleştirilen çipte, eğer daha sonra aşılama varsa tüm aşılama programları da bu çip üzerinden okunabilir.” dedi.

Son tarih 31 Aralık 2022
Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınması için son tarihin 31 Aralık 2022 olduğunu ve bilgilendirmenin sahiplik durumuna göre de değiştiğini ifade eden Sağlam: “Eğer bir barınaktan bir hayvanı alıyorsanız, sahipleniyorsanız bunu oradan alacağınız sahiplenme belgesi ile 30 gün içerisinde getirip, il ve ilçe müdürlüklerimizde PETVET sistemine kaydettiriyoruz. 

Eğer yurt dışından gelmişse bu hayvan, ithalat belgesi ile beraber 60 gün içerisinde yani 2 ay içerisinde bildirilmesi gerekiyor. Ya da 31 Aralık’tan sonra hayvanlarımız doğum yaptıysa, ilk 6 ay içerisinde mutlaka onu getirip, çipini taktırıp kayıt altına almamız gerekiyor. Aksi takdirde 5199 sayılı kanun kapsamında Doğa Koruma ve Milli Parklar tarafından 3 bin 642 Lira idari para cezası kesilir. Ondan sonra kayıt altına alınır. Dolayısı ile bunlara cezai müeyyide düşmememiz için 31 Aralık 2022’ye kadar inşallah kayıtlarımızı yaptırmamız gerekiyor.” açıklamalarında bulundu.