Samsun Valisi Dağlı'dan Orta Karadeniz Serbest Bölgesi ile ilgili açıklama
Samsun Valisi Zülkif Dağlı, yeni arazi kazanımlarıyla Türkiye'nin beşinci büyük serbest bölgesi olacak Orta Karadeniz Serbest Bölgesi'nin 10 bin ilave istihdam ve 1,5 milyar dolar ihracat imkanı oluşturmasının öngörüldüğünü söyledi.
Dağlı, Valilikte düzenlediği basın toplantısında, kentte kurulan Orta Karadeniz Serbest Bölgesi'nin ticari anlamda Samsun'un 30 yılına damga vuracağını belirtti.
Orta Karadeniz Serbest Bölgesi'nin kuruluşunun tamamlandığına işaret eden Dağlı, Samsun'un dört ulaşım ağının bir arada bulunduğu konumu, gelişmiş altyapısı ve bereketli topraklarıyla Karadeniz Bölgesi'nin en gelişmiş kenti olduğunu dile getirdi.
Samsun'un bölgenin sanayi ve tarım alanında üretim, ticaret ve cazibe merkezi konumunda olduğunu vurgulayan Dağlı, "Serbest bölgesi, organize sanayi bölgeleri (OSB), sanayi siteleri, lojistik merkezi, teknopark ve AR-GE merkezleri, büyük firmaları ve limanlarıyla adeta bölgenin sanayi başkentidir. İlimiz, 8'i sanayi, 1'i de tarıma dayalı ihtisas olmak üzere 9 organize sanayi bölgesine sahiptir." dedi.
Mevcut OSB'lerin bir kısmının tamamen dolu olduğuna, bir kısmının da yüzde 90 doluluk oranını geçtiğine dikkati çeken Dağlı, şöyle devam etti:
"Bafra, Havza, Kavak, Çarşamba ve Gıda İhtisas OSB alanlarındaki rezerv sanayi parsellerinin de yatırımcılarımıza tahsisini gerçekleştirdik. Samsun'un büyüyen ekonomisi, genç ve yetenekli iş gücüyle bölge ve ülke ekonomimize katkılar sağlamasında OSB'lerimizin yanı sıra serbest bölgemizin de önemli payı bulunmaktadır. Yüzde 100 doluluk oranına ulaşan Samsun Serbest Bölgesi'nde 2022 verilerine göre 396 milyon dolarlık ticaret hacmine ulaşılmıştır ancak gelinen noktada bu bölgede genişleme alanı kalmamıştır. Bu sebeple Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş'un talimatı, Valiliğimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın öncülüğünde Tekkeköy ilçemize bağlı Kirazlık Mahallesi'nde Orta Karadeniz Serbest Bölgesi (OSBAŞ) kuruluş çalışmaları başlatılmıştır. Bölgenin kurucu ve işletmecisi olan şirkete OSBAŞ, Samsun Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile yatırımcı firmalar Ulusoy Un ve BORSAN'ın ortaklığı bulunmaktadır."
Orta Karadeniz Serbest Bölgesi'nin birinci kısmının 223 bin 911, ikinci kısmının ise 420 bin 213 metrekare olmak üzere iki kısım olarak planlandığını anlatan Dağlı, genişleme alanının ise 1500 dekar olduğunu dile getirdi.
Dağlı, "Yeni arazi kazanımlarıyla Türkiye'nin beşinci büyük serbest bölgesi olacak Orta Karadeniz Serbest Bölgesi'nin 10 bin ilave istihdam ve 1,5 milyar dolar ihracat imkanı oluşturması öngörülmektedir. Serbest bölge, yatırımcılarımıza, vergi muafiyeti ve indirim, kar transferi, yerli ve yabancı tüm pazarlara kolay erişim, orta ve uzun vadede gelecek planı yapabilme ve gümrük vergisi prosedüründen arındırılmış ticari faaliyet imkanı başta olmak üzere pek çok kolaylık sağlamaktadır." diye konuştu.
Samsun'da yerleşik firmalar tarafından 2022'de 1 milyar 317 milyon 598 bin dolarlık ihracat yapıldığına dikkati çeken Dağlı, şunları kaydetti:
"İlimizde ikinci serbest bölgenin kuruluşu ekonomik anlamda büyük gelişmelere vesile olacaktır. Önümüzdeki yıllarda OSB'lerimizde yer tahsis ettiğimiz firmaların ve yeni serbest bölgemizin de faaliyete başlamasıyla her seneyi rekorla kapatacağımıza inanıyoruz. Bizler de Türkiye'mizin yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı büyüme stratejisi doğrultusunda Samsun'a yatırım yapmak isteyen tüm girişimcilerimizi bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz. Bu vesileyle Sayın Cumhurbaşkanı'mıza ve Sayın Ticaret Bakanı'mıza, Orta Karadeniz Serbest Bölgesi'nin kuruluşuna verdikleri destek için şükranlarımı sunuyorum. İkinci serbest bölgemiz şehrimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olsun."
Toplantıya, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ile Ulusoy Un ve BORSAN yetkilileri de katıldı.
SAMSUN SERBEST BÖLGESİ NE ZAMAN KURULDU? DOLULUK ORANI VE TİCARET HACMİ
Samsun Serbest Bölgesi, Bakanlar Kurulu'nun 14.12.1995 tarih ve 95/7523 sayılı kararı ile 73.150 m2 olarak yer ve sınırları belirlenerek Yap-İşlet-Devret modeline göre Sasbaş Samsun Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş.'ne 30 yıllık bir süre ile işletme yetkisi verilmiştir.Diğer taraftan,bölgenin sınır ve tel çitleri ile giriş kapısının yapımı bitirilerek 20.03.1998 tarihinde Serbest Bölge kamu birimleri personelinin görevine başlamaları ile bölgenin resmi açılışı yapılmıştır.
Serbest Bölge kamu birimleri idari binası ile Sasbaş idari binası 1998 yılı Aralık ayında tamamlanarak 1999 yılı Ocak ayında hizmete geçirilmiştir.5.000 m2 lik kapalı depo, 28 adet toplam 850 m2 'lik büro ve banka binası kontrol ve güvenlik binası, trafo binası, kantar tesisi ile ısı merkezi binası tamamlanarak hizmete sokulmuştur. 2010 yılında 5.000 m2 lik bir tane daha yatay depo ve;5000 tonluk 5 adet çelik tahıl silosu hizmete sunulmuştur. Ayrıca; yine 2010 yılı sonu itibariyle bölgedeki yolların tamamı altyapısı tamamlanarak betonlanmıştır.
SASBAŞ, İhracatçı firmalara dünya pazarında rekabet güçlerini arttırmak, Türk sanayine ileri teknoloji ve ucuz hammadde girişini hızlandırmak üzere kurulmuştur. Ayrıca yatırımlar yönünden fakir Samsun ilinde özel sektör tarafından gerçekleştirilen en büyük yatırımlardan birisidir.
TİCARET HACMİ 388 MİLYAR DOLAR
Serbest bölgede 12 adet alım-satım konusunda kiracı kullanıcı, 10 adet üretim konusunda faaliyet gösteren yatırımcı kullanıcı, 1 adet depolama, 1 adet kiralama ve 1 adet de işletme ruhsatlı olmak üzere toplam 25 adet ruhsatlı firma bulunuyor. Ayrıca bölgedeki kapalı depolar ile açık stok sahası değişik sayı ve zamanda depo kullanma belgesi sahibi firmalar ve açık alan ruhsatı sahibi firmalar tarafından kullanılıyor. Bölgenin son 6 senelik ticaret hacmi rakamları ise 2017 yılında 81 milyar 828 milyon dolar, 2018 yılı 141 milyar 204 milyon dolar, 2019 yılı 108 milyar 244 milyon dolar, 2020 yılı 159 milyar 315 milyon dolar, 2021 yılı 173 milyar 38 milyon dolar, 2022 yılı 388 milyar 808 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. 2022 Kasım ayı sonu itibarıyla bölgedeki istihdam sayısı 388 oldu.