Türkiye ile Çin arasındaki en üst düzey toplantı

TAKİP ET

Türkiye ile Çin arasındaki en üst düzey istişare mekanizması olan Türkiye-Çin Hükümetler Arası İşbirliği Komitesi (HİK), 8 yıl aradan sonra yeniden toplandı. Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen toplantıya, Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Çin Başbakan Yardımcısı Cang Guoçing eş başkanlık yaptı.

İlk toplantısı 4 Kasım 2016’da Ankara’da gerçekleştirilen HİK’in bu oturumunda, ikili ilişkiler, bölgesel ve uluslararası meseleler ele alındı. Şimşek, toplantının açılışında Türkiye ile Çin’in tarihi İpek Yolu’nun iki yakası olarak binlerce yıllık bir ortak geçmişe sahip olduğunu vurguladı. Bu güçlü bağların, ekonomik, ticari ve kültürel işbirliğini güçlendirdiğini belirtti.

Türkiye-Çin İlişkilerinde Yeni Dönem
Bakan Şimşek, Çin’in Şubat 2023 depreminde Türkiye’ye sunduğu yardımlar için teşekkür ederek, iki ülke liderlerinin vizyonuyla ilişkilerin karşılıklı saygı ve işbirliği temelinde ilerlediğini ifade etti. Çin'in, Türkiye'nin Asya'daki en büyük ticaret ortağı olduğuna dikkat çeken Şimşek, şu alanlarda işbirliğini derinleştirme hedeflerini sıraladı:

Karşılıklı yatırımların artırılması
Enerji, altyapı ve tarım projeleri
Turizm ve sivil havacılık işbirliği
Yeşil dönüşüm ve dijitalleşme

Ayrıca Şimşek, Orta Koridor Girişimi ile Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi’nin uyumlaştırılmasına yönelik Pekin’de düzenlenen ilk toplantının önemine değinerek, bu girişimlerin bölgesel ve küresel barış, istikrar ve refaha katkı sağlayacağına inandığını söyledi.

Çin Tarafının Görüşleri
Çin Başbakan Yardımcısı Cang Guoçing, Türkiye ve Çin’in yükselen ekonomiler olarak büyük işbirliği potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Cang, iki ülke arasındaki siyasi güvenin arttığını, ticaret hacminin 2023’te 44 milyar doları aşarak 2015’e göre iki katına çıktığını ifade etti. Ayrıca, Çinli turistlerin Türkiye’ye ilgisinin arttığını ve kültürel işbirliklerinin güçlendiğini dile getirdi.

Orta Koridor ve Kuşak ve Yol Girişimleri
İki ülke heyeti, Ortak Çalışma Grubu toplantısında, İpek Yolu Ekonomik Kuşağı ile Türkiye’nin Orta Koridor Girişimi arasındaki uyumu sağlamak için kapsamlı görüşmeler gerçekleştirdi. Güzergah üzerindeki altyapı yatırımları, enerji, ulaşım, sanayi ve ticaret gibi alanlar ele alınarak ortak projelerin hayata geçirilmesi yönünde adımlar atıldı.